torsdag den 20. februar 2014

Ting man bør overveje inden køb af hængekøje

2 lags køje (Billede lånt fra nettet)
Grundlæggende er der nogle ting man bør have styr på inden man køber en hængekøje. Nedenstående er nogle af de tanker og erfaringer jeg har gjort mig, ved anvendelse af hængekøjer samt ved overvejelser om fremtidig anskaffelser.

  • Hvad vejer du?
  • Skal du bruge enkeltlags eller 2 lags køje?
  • Hvilket type underlag bruger du som isolering?
  • Er du sikker på at kunne hænge i træer i hver lejr. Eller har du brug for at campe på jorden?
Din vægt er ikke helt uvæsentligt, da hængekøjer er dimensioneret til en bestemt maks. nyttelast. Fx så kan en Hennessy expedition AZym Zip holde til en person på 115 kg. Andre mærker som Warbonnet Outdoors laver den enkelte køje i flere vægtklasser.
Årsagen til at nogle køjer kan holde til mere vægt end andre, er fordi der anvendes kraftigere stof. Producenterne oplyser kvaliteten i oz/sqft omsat til dansk gram/m2. Des tungere stof, jo mere kan det bære. Ovenstående er vigtigt fordi køjen selvfølgelig skal kunne holde til brugeren. Samtidig skal man være kritisk, fordi det er unødigt at slæbe rundt med en køje i rygsækken, der kan holde til dobbelt så meget, som du vejer, hvis du kan spare 1kg ved at vælge en køje, der snildt kan bære dig.

Når man sover i hængekøje har man brug for isolering under sig. Kulden der passer under køjen underquilt. Den hænger under køjen, derved er det kun nødvendigt med en 1 lags køje.
Underquilt (Billede lånt fra Hammock gear)
nedkøler væsentligt mere end man tror. Her kan man vælge at sove på et traditionelt liggeunderlag, oppusteligt eller skum. Mange nævner at de "skøjter" af deres underlag, især ved oppustelige underlag. Derfor kan man med fordel vælge en tolags køje. Det ekstra lag giver mulighed for at lægge underlaget imellem lagene, hvorved det fastholdels. Jeg anvender selv et selvoppusteligt underlag og havde også problemet i starten. Løsningen på problemet er ganske simpel, lad vær med at puste underlaget helt op, så former det sig bedre efter køjens form.

Jeg plejer at åbne for ventilen i 10 minutter, når køjen er sat op, og så lukker jeg den igen. Man kan også vælge at bruge en underquilt istedet.
Bemærk at en tolags-køje vejer mere end en 1-lags.

Fordelen ved det traditionelle underlag er at man har muligheden for at ligge på jorden, hvis det er umuligt at finde træer. Ulempen kan være vægten og fylde. Hvis man har krav om god komfort, betyder det som regel også et tungere liggeunderlag. Underquiltens åbenlyse fordel, er at den isolere fantastisk i forhold til vægten og samtig kan den komprimeres, så det ikke fylder ret meget. Et stor minus ved underquilten, er den manglende mulighed for at campe på jorden og hvis dunen i underquilten bliver våd mister den isoleringsevnen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar