Letvægtsvandring pakkelister

Ved sport spiller ens fysik og psyke en stor rolle. Det er 2 afgørende faktorer for ens præstation, men også for ens oplevelse. Dette er også gældende ved vandring. Jo bedre form du er i, jo nemmere er det. Men det vigtigste er ens mentale tilstand. En positive og vedholdende tilgang til en hård og lang vandredag er bedre end god fysik og en pessimistisk tankegang, men der er yderligere en faktor, der spiller ind.
Dit grej er også en påvirkende faktor. Tungt grej gør turen hårdere og kan have indvirkning på din dagsetaper og oplevelsen af turen.  Derfor synes jeg at det er fornuftigt at gøre noget ved grej-faktoren. Jeg er ikke vægtfanatisk. Jeg går ikke ubetinget efter det letteste grej. Jeg ønsker at finde balancen mellem komfort, funktionalitet og sikkerhed. Derfor er min pakkeliste konstant i videreudvikling.

Nedefor beskriver jeg lidt hvert år, hvilke ændringer jeg har gjort i min sammensætning af grej.

2014

I år har jeg på køjefronten anskaffet en ny hængekøje (Woodsman X fra Uk hammocks), et nyt tarp i cuben (Standard cuben med døre) samt en underquilt (Incubator 20).
Årsagen til valg af ny hængekøje og hvorfor det blev woodsman X kan læses her. Ved skiftet fra liggeunderlag (800 gram) til underquilt (632) har jeg ikke sparet det store. Skiftet har været af komfort mæssige årsager og vægtbesparelsen er rent bonus.


2013 grej

I år har jeg arbejdet på de 3 store. De 3 store er rygsæk, sovesystem og soveshelter. Det er de dyreste, største og tungeste ting, man køber, når man skal vandre. Det er oftest også de første ting man køber, derfor laver man også tit fejlkøb her og jeg er ingen undtagelse, hvad det angår. Tommelfingerreglen ved "De 3 store" går ud på at de hver for sig må veje 1.36 kg og samlet maks veje ca. 4 kg. Mit mål er at få bragt min basisvægt ned på  6 kg. dvs vægten på mit grej pakket uden mad og drikke. Inklusiv mad til en uge samt konstant 2 liter vand, er målet maks. 10 kg. Sidste år var min basisvægt 11 kg og typisk vejede den inkl. mad og vand 16 kg.

I år har jeg købt en ny rygsæk, en ULA Circuit. Den har en total volume på ca. 68 liter og vejer 1 kg. Derved er jeg gået fra en rygsæk på 2500 g til en på 1000 g og har derved sparet 1500 g.

Ydermere har jeg udskiftet soveposen med en topquilt fra hammockgear.com. Derved har jeg ved at gå fra en sovepose med en vægt på 2500 g til en topquilt på 433 g sparet 2067 g. Topquilten kan klare ned til 4 grader celcius.  En topquilt er en sovepose, hvor man har fjernet, det man normalt ville ligge på. Årsagen er, at de dun du ligger på, når du sover, ikke har nogen isolerende effekt, fordi de bliver komprimeret og derved mister deres isoleringsevne. Derved er de rent dødvægt i rygsækken. Man isoleres istedet af det liggeunderlæg man ligger på.
Jeg sover i hængekøje, når jeg vandre og her er topquilten genial. Den virker som en ganske alm. dyne. På sigt skal jeg have udskiftet liggeunderlaget med en underquilt, som isolerer hængekøjen nede fra. Vægten på en 3 sæsons underquilt er ca. 800 g, derved spare jeg ikke noget vægt ifht. det oppustelige underlag jeg pt. burger. Fordelen ved at skifte fra underlag til underquilt er rent komfort. I hængekøjen har man en tendens til at glide af underlaget, når man sover. Pludselig vågner du om natten pga. coldspots, områder hvor du er i direkte kontakt med hængekøjen. Det er koldt fordi, hængekøjen ikke har nogen isolerende effekt, mod den kolde natteluft, der passerer under køjen. Det undgår man ved en underquilt.
Jeg har planer for at skære ned på hængekøjens vægt, ved helt at skifte til en anden. Den jeg har nu, er lavet i noget meget kraftigt stof, kraftigere end jeg har brug for, da køjen kan bære langt mere end jeg vejer. Samtidig skal den nye køjes suspension skiftes. De fleste hængekøjer kommer fra fabrikken med kraftige, "tunge" snore. Der finds lettere alternativer såsom Woopie slings.


Pakke og sovesystem        Vægt  
Rygsæk ULA Circuit 1000 g
Hængekøje HH Expedition A-sym:  1841 g
Topquilt HG Burrow 40 F: 433 g
Liggeunderlag Thermarest: 800 g
  4074 g

Kogegrej og drikkesystem  
Gryde Evernew TI Ul. Pot 1300 ml. 130g
Plastik mug 35g
Kopfolde 24g
4 l. vandblære 103g
Lang titaniums-ske 17g
2xl liter vandflasker (gl. juiceflasker) 80g
Primus spritbrænder 131g
  520g

Nødgrej og hygiene  
1. hjælp 50g
Toiletsager 150g
Skovl 66g
Pandelampe BD Storm 114g
Håndklæde 120g
Bøtte med div. ildsager  89g
Metaldåse m. sy-sager 35g
  624g

Tøj pakket  
Fleece jakke 314g
Langærmet Aclima t-shirt (uld)  182g
Lange underbukser 182g
Uldsokker Point6  70g
Underbukser  70g
Skaljakke Hagløf Spitz 520g
Vandtæt pose 40g
  1378g

Tøj på  
Bukser Hagløf Karl Zip off 443g
T-shirt Ice breaker  135g
Sko Scarpa Rebus 928g
Sokker Point6  70g
Underbukser 70g
Legionær kasket Mountain Hardware 60g
  1706g


Grej Opsummering  
Pakke og sovesystem: 4074
Kogegrej og drikkesystem:  520
Nødgrej og hygiene: 624
Tøj pakket:  1378
   
Basisvæg total 6596


Ingen kommentarer:

Send en kommentar