torsdag den 4. december 2014

Molsruten dag 3, d.15.10.2014


Start: Rønde
Slut: Århus Banegård
Distance: 26 km
Vejr: Regn, Regn og atter Regn.

36 kilometer i benene, den mørke aften i køjen og bogen 'De hængte hunde', havde tvunget mine øjne i. Jeg vågnede til den skarpe lyd af trommende regn på mit cuben fiber tarp. Jeg havde mest lyst til at blive liggende og checkede vejrudsigten. Hvis det kun regnede i dag, ville jeg tage en overliggerdag. Vejrudsigten meldte 12-15 mm regn i dag og i morgen...hmmmpf. Der var ingen grund til at blive her i dag, for så at gå i regn i morgen. Jeg fik pakket sammen og gjorde begge mine hoftelommer på rygsækken klar med mad og snacks til dagen. Morgenmaden indtog jeg gående. Det gjorde det nemmere at bryde lejeren hurtigt og komme i gang.

Molsruten dag 2, d.14.10.2014


Start: Rugård Camping
Slut: Rønde
Distance: 36 km
Vejr: tørt, vind 2-4 m/s, overskyet, temperatur ca. 10 grader.

Den hårde strandtur i går, sad i knæhaserne om aftenen, men her til morgen havde en god nats hvile, gjort benene klar til flere strabadser. Efter morgenmad og en kop kaffe var det tid til af pakke sammen og forlade stedet. Den nye underquilt havde levet op til mine forventninger. Jeg havde sovet igennem hele natten,. Normalt plejer jeg at vågne 1-2 gange, når jeg bruger liggeunderlag i hængekøjen. Årsagen er

Molsruten dag 1, d.13.10.2014


Start: Grenaa havn
Slut:Rugård Camping
Distance: 21 km
Vejr: Delvis solskin, vind 8-10 m/s fra Øst, regn fra ca. kl. 16.

Dagen startede tidligt med køb af billet til tog fra Odense banegård samt en god kop kaffe til turen. Det var efterårsferie, men alligevel var der godt fyldt i toget, med folk der skulle på arbejde. Jeg nød turen med kaffen, min nye ebook reader (KOBO Aura HD) og bogen 'De hængte hunde' af Jens Henrik Jensen, der var frisk downloadet. Tanken om at jeg var med toget af en helt anden årsag end alle de andre, gav mig et smil på læben og det var vist, det eneste smil, der var at spore i nærheden den morgen.

søndag den 20. juli 2014

Frysetørret mad fra vores naboland Sverige


På vandreture bruger jeg generelt frysetørret mad til aftensmad. Det er simpelt og har ingen problemer med at holde kontra frisk mad. Jeg synes dog at udvalget i Danmark er småt. I sidste uge var jeg en uge i Sverige sammen med kæresten, på en kombineret køre/rygsæk ferie. På vej hjem kom vi igennem Helsingborg. Jeg benyttede lejligheden til at kigge efter en friluftsbutik, for at se hvad de havde at byde på.

torsdag den 17. april 2014

Gendarmstien, dag 3 d. 15/04-2014

Dybbøl mølle
Start: Kobbelskov kl. 08.00
Slut: Høruphav kl. 16.00
Distance: 25 km
Vejr: Solskin, kølig vind

Woodsman x og DIY underquilt

Efter en tidlig ankomst til lejeren i går og masser af afslapning i gåraftes, vågnede vi ved 6-7 tiden. Vi blev

enige om at tage morgenmaden gående. Så efter morgenkaffen var vi igang tidligere end de andre dage. Der var virkelig gang i solen idag, men vinden kom fra nord og den var kold. Vi gik på sydbredden af Vemmingbund og var derfor direkte udsat for den kolde vind.

Gendarmstien, dag 2 d. 14/04-2014

Kraftig blæst

Start: Egernsund kl. 09.00
Slut: Kobbelskov kl. 15.00
Distance: 24 km
Vejr: Kraftig blæsende, overskyet

Efter en nat med støjende blæsevejr, kom vi afsted en time tidligere end dagen før. På denne tur, prøver vi at gå uden pause frem til middag. På tidligere ture, har vi holdt pause i 10 minutter efter 50 minutter gang. Om eftermiddagen, hvor trætheden og ømme fødder melder sig, lægger vi nogle korte pauser ind. Formålet er at være effektive om formiddagen, hvor vi er mest friske.

Gendarmstien, dag 1 d. 13/04-2014


Kasseret tegl langs kysten
Start: Padborg kl.10.00
Slut:  Egernsund (Skodsbøl skov) kl. 17.00
Distance: 29 km
Vejr: Lettere skyet, blæsende. temperatur ca. 10 grader.

Med positiv erfaring fra Hærvejen, bestilte jeg den "officielle" Gendarmguide fra Kruså turist information. Den samlede pakke bestående af en guide i godt vandfast materiale som er delt op i 12 etaper og et oversigtskort. Guiden består af etapekort og god information om områderne, kultur og historie. Den er de sølle 78 kr. inkl. porto værd. Oversigtskortet gør det nemmere, at skabe overblik, samt at se hvad, der ligger uden for ruten. Kvaliteten af papiret til det store kort, kunne godt være bedre. Det jeg har, er ikke meget værd mere, til trods for at det har været pakket ind. Jeg håber at man kan købe dem særskilt, for det er bestemt ikke sidste gang, jeg skal gå denne tur. Nåå men nok om kort og guidebog.

torsdag den 20. februar 2014

Ting man bør overveje inden køb af hængekøje

2 lags køje (Billede lånt fra nettet)
Grundlæggende er der nogle ting man bør have styr på inden man køber en hængekøje. Nedenstående er nogle af de tanker og erfaringer jeg har gjort mig, ved anvendelse af hængekøjer samt ved overvejelser om fremtidig anskaffelser.

Woodsman X hængekøje

Hennessy vs Woodsman X
Nu har jeg købt en afløser for min gamle køje Hennessy Expedition A-zym, nemlig en Woodsman X fra Uk Hammocks.

søndag den 26. januar 2014

Vinter ø-hop i det Sydfynske øhav, dag 3, d. 24/11-2013

Etape 3
Distance: 13,5 km
Rotid: 3 t 20 min
Vejr: 8-10 grader, 12 m/s fra N, 0,5 - 0,8 meter bølger.

I går checkede vi vejrudsigten inden vi krøb i poserne. Det så ud til at vejret ville lægge sig ved middagstid. Så vi sov længe for at trække afgangen fra Drejø så længe som muligt. Dog skulle vi nå Fjællebro havn inden solen gik ned.

Planen blev ændret. Istedet for at gå direkte mod Fjællebro havn (stik Nord), ville vi dele turen op i 2 etaper. Første etape gik til den sydlige del af Avernakø. Her ville vi holde en pause, hvortil vi havde forberedt varme drikke inden afgang. Det viste sig at være en god plan, da vi praktisk talt stod stille mellem Drejø og Avernakø. Der skulle virkelig lægges krafter i.

Stilhed før storm. Taget fra havneskuret.
Bemærk krusningerne på vandet inde i havnen. 
Vi havde på forhånd valgt at gruppere os i to 3 mandsgrupper, men de viste sig ret hurtigt at være udfordrende at holde, folk havde simpelthen nok i at styre, deres egen kajak. I stedet fandt vi hurtigt en vane med "flydende" makkerpar, hvor man automatisk var makker med den nærmeste, hvilket gav lidt mere plads til at arbejde.
Gruppen sikkert i land og med godt humør.
Kim og hans kajak (Arrow Play) viste sig dog fra en ret autonom side. Imens vi andre holdt en direkte kurs NV mod Avernakø, stak Kim godt af mod vest. Imens de andre fortsatte som gruppe mod Avernakø, gik jeg efter Kim for at se hvad, der var galt. Han havde svært ved at styre retningen og mente at spidsen af kajakken var for let pakket, og dermed blev taget af vinden. Så efter en flåede dannelse, hvor jeg fik hans træktov, lagde jeg mig foran med Kim i den anden ende af tovet. Formålet var ikke at trække men blot, at styre kursen, så han bare kunne koncentrer sig om at ro, og det virkede perfekt.
Endelig fremme på Avernakø, var det tid til en velfortjent pause. Da vi skulle afsted fra Drejø, var jeg i tvivl om jeg skulle have en fleece uden på min icebreaker 200. Jeg valgte at tage den på, og som resultat af den hårde tur, var jeg nu gennemsvedt. En af de andre deltagere Ole, havde et 4 personers nødshelter med, som vi kravlede ind i. Så blev der spist slik, chokolade og drukket kaffe. Kim benyttede lejligheden til at ompakke sin kajak og få noget mere vægt ud foran.
Efter en god pause på ca. 45 minutter, havde vinden lagt sig og vi begav os afsted igen. Krydset fra Avernakø til Svelmø og resten af vejen var der helt vindstille. Det blev en hyggelig afslutning på en ellers hård startet dag. Solnedgangen og naturen i det Sydfynske var et fantatisk syn.

Vinter ø-hop i det Sydfynske øhav, dag 2, d. 23/11-2013

Distance: 26 km

Etape 2
Rotid: 4t 45min
Vejr: delvist solskin, 5 m/s fra NV, 0-0,5 meter bølger, 10 grader.

Efter en god nats søvn, hvor der åbenbart havde været frost, indtog vi morgenmad, inden vi pakkede sammen. Under morgenmaden snakkede vi om dagens rute, og blev enige om at droppe overnatningen på Ærø på grund af vejrudsigten, der meldte 15 m/s om søndag. Istedet valgte vi at ro til den øverste del af Ærø og spise middagsmad.
Morgensol på Bjørnø
Da vi kom til den nordlige del af Avernakø, lagde vi en kompaskurs retning Søby, så vi havde noget af styre efter. Undervejs mod Ærø holdt vi hvil og
drikkepauser på vandet.
Turen var planlagt med henblik på at undgå at krydse færgeruter. Men et par kilometer fra Søby kunne vi se en færge på vej. Efter at have konsollideret med kortet, hvorpå færgeruterne ellers er indtegnet. Kunne vi konstaterer at denne færge ikke eksisterede på vores kort. Så vi tog en ekstra pause og lod færgen glide foran ind i havnen. Herefter søgte vi efter et landganssted inde i havnen, men valgte at gå i land på stranden øst for havnen istedet.
Vi brugte et par timer på Søby havn, hvor vi spiste middagsmad på grillen og fik ordnet toiletsager på havnetoilettet inden afgangen

Færgen til Søby havn
mod Drejø.
På Drejø fik vi grundet den kolde årstid lov til at overnatte i "Skuret". Her var varme på og borde og bænke. Vi betalte lidt kontanter for at gå i land i havnen samt for lån af "skure". Generelt er det godt at medbringe kontanter når man ror, da det ikke er alle steder, man kan handle med kort.

Aftensol over Drejø
Frem mod aftenen kom der jævnligt folk ned på havnen og hilste på. En af dem der kom forbid, nævnte at købmanden havde åben i et par timer om aftenen. Så inden aftensmaden gik vi en tur til købmanden for at handle lidt. Det første købmanden sagde da vi trådte ind af døren var "Nå i må være kajakroerne". I sådanne små lokalmiljøer, ved alle åbenbart hvad der sker.
Aftensmaden stod på frysetørret mad og samtidig

snakkede vi om vejret og ruten for imorgen. Vejrudsigten meldte modvind på 12-15 m/s og kraftigere vindstød. Efter kl. 12 ville vinden lægge sig væsentligt. På baggrund af vejrudsigten planlagde vi at ro til den sydlige del af Avernakø, og derefter til Fjællebro, istedet for et direkte kryds.







Vinter ø-hop i det Sydfynske øhav, dag 1, d. 22/11-2013



Etape 1
Distance: 9 km
Rotid: 1t 30 min
Vejr: 8-10 grader grader, 0-1 m/s fra NØ, 0 meter bølger.

Vi mødtes kl. 15 på Fjællebro havn til pakning af kajakkerne. Ca. en halv time senere var vi klar til at ro. De første 3-4 kilometer foregik ud til Svelmø, hvor vi valgte at gå inden om Svelmø. Her havde et stort antal svaner valgt at
Pakning af kajakker
slå sig ned for vinteren, så vi trak lidt længere mod Vest, for ikke at skræmme dem op.
Da vi var halvvejs mellem Svelmø og Bjørnø, begyndte mørket at sænke sig, så det var på med lys, så vi kunne se alle mand, og andre kunne se os.
Vi roede op langs vestkysten af Bjørnø indtil vi kunne ane et levende hegn, der gik helt ned til standen. Det var nemlig her vores første overnatning var, et par hundrede meter inde på land ved hegnet. Lejeren var en græsmark med et åbent skur og en bålplads.

Mørket har sænket sig
Inden vi tømte kajakkerne, gik vi op og fandt lejeren. Herefter hentede vi vores grej, fik startet et bål op og pakket ud. Aftensmaden til i aften var forberedt hjemmefra i form af svensk pølseret. Den lave temperature i vinterhalvåret, gør det oplagt at medbringe fersk mad på turen.
Lejr 1


Vinter ø-hop i det sydfynske Øhav

Planlægning forud for turen

Vi var 6 stykker fra Odense kajakklub, der længe havde snakket om en vinter-overnatningstur. Endelig var det lykkedes at finde en weekend, hvor alle kunne.
Vi mødtes en hverdagsaften, et godt stykke tid i forvejen, til planlægning af turen udfra dagslys til rådighed, mad, grej, overnatning mm.
Overnatningen på turen bestemte vi, at det skulle være primitivt i form af shelters. Der findes mange shelters i det Sydfynske Øhav. I havkajak guiden for det sydfynske Øhav, er overnatningsmulighederne markeret på kortene. Vi brugte også apps som "shelter" og  "lejrpladser" til at finde mulige overnatningssteder. Af sikkerhedshensyn medbragte vi telte, hvis de sheltere vi havde valgt ud, ikke var funktionsdygtige. Eller ikke eksisterede. Det skete fx. for mig på Hærvejsturen i 2012, at den lejrplads, som var markeret på kortet, ikke eksisterede.

Ca. 1 uge før turen mødtes vi igen, denne gang med en mere sikker vejrudsigt som grundlag for vores endelig tur. Turen skulle starte ved Fjællebro havn. Første overnatning skulle være på Bjørnø, herefter var planen af ro til Ærø og overnatte enten I Søby eller længere mod syd ved Ærøskøbing. Sidste dag vil blive til en tur stik nord med stop på Drejø inden vi igen var trygt i land ved Fjællebro.

Ovenstående var grundplanen en uge før, men som I kan læse om i beretningen, blev turen ændret fordi vejret ændrede sig. Vi havde på forhånd aftalt, at vi hver aften og morgen ville revurderer vores plan i forhold til omstændighederne. Det er foruden det rette kajakgrej, mad, vand og ly en af de vigtigste ting at have med sig på tur. Evnen til at afvige fra en plan, fordi omstændighederne ændre sig.

Neden for er den oprindelige plan.